POSJETITE MITROVDANSKI VAŠAR 08. NOVEMBRA

I ove godine u organizaciji A.D.“GRAD“ Bijeljina, Turističke organizacije Bijeljine i Gradske uprave Grada Bijeljina na prostoru Agrotržnog centra u Bijeljini održaće se tradicionalni Mitrovdanski vašar.

Osim što Srpska pravoslavna crkva i njeni vjernici praznuju Mitrovdan, dan posvećen Svetom Dimitriju, za ovaj dan se vezuju i drugi običaji. U Grčkoj je običaj da se na Mitrovdan obavljaju organizovana kolektivna krštenja, a mala djeca prilikom krštenja se obavezno pomazuju mirom sv. Dimitrija, jer se smatra da će biti „mili Gospodu, i zdravi majci svojoj“. Takođe, Mitrovdan se svetkuje i kao bećarski praznik i ovčarski dan, jer su se na ovaj dan isplaćivali bećari – čuvari stoke. Prema narodnom predanju, hajduci su se rastajali na Mitrovdan radi zimske pauze i zacjelivanja rana, a sastajali ponovo na Đurđevdan, kako se govorilo: „Đurđevdanak hajdučki sastanak, Mitrovdanak hajdučki rastanak“.

Osim druženja, umjetičkih programa, izložbi kućnih radinosti i starih zanata, i ove godine nezaobilazne su Kupusijada i Fijakerijada.

Molimo učesnike ove manifestacije da prijave dostave najkasnije do 05.11.2023. godine u prostorijama A.D.“GRAD“ Bijeljina ili elektronski na e-mail: s.jovanovic@adgradbn.com. Kontakt osoba: Savo Jovanović, telefon 055 203 403.

A.D.”Grad” Bijeljina

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

POSLEDNJE VIJESTI

FACEBOOK STRANICA

logo-ad-grad
Akcionarsko društvo "Grad" Bijeljina
U okviru svoje djelatnosti radimo na:
INFO
KONTAKT
  • Miloša Crnjanskog 38, 76 300 Bijeljina

  • +387 55 203 403

  • +387 55 203 321

  • grad.protokol@gmail.com

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here