Bijeljina u znaku Mitrovdanskog vašara

Sv. Dimitrije, praznik koji pravoslavna crkva svetkuje kao Mitrovdan je praznični dan na koji se već tradicionalno održava Mitrovdanski vašar u Bijeljini… Dan kada se strariji sugrađani na trenutak vrate u prošlost, a isto tako dan koji mlađim genaracijama daje zadatak da ostanu čuvari ove tradicije i nikada ne zaborave svoje korijene.

U prošlost smo se ovaj dan vratili na način da smo vozila zamijenili fijakerima, da smo brzu hranu zamijenili pripremljenim srpskim specijalitetom od kiselog kupusa i domaćom hranom, da su nas sitne životinje podsjetile na seoska dvorišta puna domaćih životinja, a nastup i graja najmlađih sugrađana kao simbol naših budućih čuvara ove tradicije.

08.11.2023. godine u organizaciji A.D.“GRAD“ Bijeljina i Turističke organizacije Grada Bijeljina, a pod pokroviteljstvom Gradske uprave Grada Bijeljina održan je 16. po redu Mitrovdanski vašar. Ovu manifestaciju svečano su otvorili Ratomir Draganić, direktor A.D.“GRAD“, Milun Tošić, specijalni gost iz Mrčajevaca i Ljubiša Petrović, gradonačelnik Grada Bijeljina. Otvaranje je upotpunjeno kulturno umjetničkim programom, nastupom harmonikaša braće Blagojević i najmlađih sugrađana iz bijeljinskih vrtića.

Kupusijada je bila prava poslastica za ljubitelje gastronomije. 15 takmičarskih ekipa se nadmetalo u pripremi najukusnijih jela od kupusa, dok su posjetioci uživali u degustaciji i ocenjivanju njihovih kulinarskih umjeća. Ovaj dio je imao i takmičarski karakter, a za najbolje među njima proglašeni su: restoran Izvor Dvorovi, prva nagrada, JU Banja Dvorovi, druga nagrada, Srednja stručna škola Janja, treća nagrada.

Fijakerijada je dodatno oplemenila atmosferu, pružajući posjetiocima priliku da uživaju u šarmu i eleganciji fijakera, te njihovim defileom gradskim ulicama. Fijaker Milorada Leginovića iz Međaša ocijenjen je kao najlješpi, a zatim slijede fijaker Zorane Miloradović iz Broca i fijaker Milana Petkovića iz Srpca.

U dijelu izložbe sitnih životinja i kućnih ljubimaca, Ranč Nirvana koji je predstavio magarce odnio je laskavu titulu najboljeg, a dok su paunovi Dragana Novakovića i ptice Slađana Mikića zauzele drugo I treće mjesto.

Kolo srpskih sestara Mironosice iz Bijeljine dobile su najveću nagradu za izložbeni prostor. Druga nagrada pripala je Udruženju likovnih umjetnika Sv. Luka iz Bijeljine, a treća gazdinstvu Nikolić iz Tršića (Loznica).

Sveukupan dojam posjetilaca i organizatora je da je ovogodišnji Mitrovdanski vašar sadržajem i brojem posjetilaca podigao ljestvicu u organizaciji.

Vidimo se na svim budućim manifestacijama u organizaciji A.D.”GRAD” Bijeljina.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

POSLEDNJE VIJESTI

FACEBOOK STRANICA

logo-ad-grad
Akcionarsko društvo "Grad" Bijeljina
U okviru svoje djelatnosti radimo na:
INFO
KONTAKT
  • Miloša Crnjanskog 38, 76 300 Bijeljina

  • +387 55 203 403

  • +387 55 203 321

  • grad.protokol@gmail.com

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here