ODRŽAN MITROVDANSKI SABOR U BIJELJINI

U Bijeljini je održan 15.Mitrovdanski sabor pod tradicionalnim nazivom „Mitrovdanski vašar 2022“ koji je ukupio 60 izlagača Semberije, Majevice,Federacije Bosne i Hercegovine , Srbije i Crne Gore.

Manifestacija je bila takmičarsko – revijalnog karaktera te su posjetioci mogli uživati u antikvitetima, raritetima, ali i novitetima. Pojava fijakerista, kojih je ovaj put bilo deset, podsjetila je prisutne na stara vremena romantike ali i lijepog stila odjevanja, ponašanja i starogradske muzike.U sajamskoj hali, koja je ovaj put posjećena više od očekivanja i samih organizatora, izloženi su bili tradicionalni slatki i slani specijaliteti nacionalnih kuhinja, razne rukotvorine, ručno rađeni predmeti za domaćinstvo, djela umjetnika naivaca ali i kozmetički preparati i medikamenti na bazi bilja.
               

U vanjskom sajamskom prostoru namjenjenom za izložbu sitnih životinja, posjetioci su uživali u razgledanju ali i kupovini zečeva, patki, različitih vrsta pasa, golubova raznih pasmina ali i krasnorepih paunova. U revijalnom dijelu , prikazana je pokazna vježba odgajivača Belgijskih ovčara Slaviše Vukovića koji je demonstrirao dresuru svoja tri aduta što je izazvalo veliku pažnju i aplauze prisutnih.
Ljubitelji ukusa Kupusa probavali su ukuse ovog kuvanog povrća spremanog sa različitim vrstama mesa te je u kuvanoj masi, pored kupusa, bilo i suvih rebara, slanine, kao i drugih dijelova mesa što je stručni žiri na čelu sa gospodinom Milunom Tošićem, tvorcem čuvene Mrčajevačke kupusijade, na kraju ocjenio bez primjedbi ijednog takmaca što govori da je regularnost i objektivnost bila na najvišem nivou.
Treće mjesto u spremanju kupusa osvojio je „Šnjura tim“ iz Bijeljine, dok je viceprvak ekipa „Megadrva“, a pehar pobjednika krasiće vitrine „Banje Dvorovi“ .

                       

 

Gospodin Milun Tošić dao je i poređenje Kupusijade u Mrčajevcima sa našom priredbom:
“ Vidite, volim ovaj kraj i imam mnogo prijatelja. Mi u Mrčajevcima smo uspjeli da animiramo i građanstvo i poslovni svijet da zajedno napravimo jedan veliki spektakl. I vama želim da to uspete! Obzirom da vodim statistiku , reći ću vam da smo za jednu Kupusijadu potrošili 16 vagona kupusa!!! Pozivam vas u Mrčajevce u septembru“ – rekao je Tošić.Bilo kako bilo, čast Mrčajevcima i Futogu, ipak samo Semberce na svijetu zovu kupusarima! (prim.aut.)

 

       

 

Organizatori manifestacije bili su AD GRAD, Turistička organizacija Grada Bijeljine, a pokovitelji Gradska Uprava i Agrarni fond. Najveći gradski prevoznik, preduzeće Semberijatransport besplatno je prevozilo najmlađe sugrađane koji su uživali u prizorima ali lijepom danu izvevši svoje najuvježbanije tačke u ceremoniji otvaranja. Manifestaciju je otvorio gospodin Mladen Arsenović , šef kabineta gradonačelnika dr Ljubiše Petrovića. AD GRAD se zahvaljuje svim subjektima i licima koji su pomogli realizaciju ovog događaja kao i izlagačima i posjetiocima.

Da Grad bude Grad,
AD GRAD

Share on facebook
Share on twitter
Share on email

POSLEDNJE VIJESTI

FACEBOOK STRANICA

logo-ad-grad
Akcionarsko društvo "Grad" Bijeljina
U okviru svoje djelatnosti radimo na:
INFO
KONTAKT
  • Miloša Crnjanskog 38, 76 300 Bijeljina

  • +387 55 203 403

  • +387 55 203 321

  • grad.protokol@gmail.com

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here

Add Your Heading Text Here