Categories: Novosti

Nastavljena promocija INTERAGRO 2023

U opštini Šekovići, načelnik za poljoprivredu Slaviša Sokić i Dubravka Popović samostalni stručni saradnik za poljoprivredu zahvalili su na posjeti predstavnika A.D.”Grad” Bijeljina, istakavši da je njihov dolazak, kao i učešće na Međunarodnom sajmu poljoprivrede, lova i ribolova privilegija za njih. Takođe, istakli su da je proizvodna orijentacija u poljoprivredi Šekovića usmjerena prvenstveno na zadovoljavanje naturalnih potreba domaćinstava, prvenstveno ishrane. Pa i pored takve orijentacije taj vid poljoprivredne proizvodnje ne može zadovoljiti ni sopstvene potrebe domaćinstava, a pogotovo ne i da ispuni svoje osnovne zadatke kroz proizvodnju zdrave hrane, stvaranja rezervi i viška za tržište Od ukupnog poljoprivrednog zemljišta, samo 30% površina (1.49 ha) se koriste za intenzivnu poljoprivrednu proizvodnju (oranice, voćnjaci i vinogradi) dok su ostatak prirodni izvori stočne hrane (livade i pašnjaci). Pored izuzetno pogodnih agro klimatskih uslova, voćarstvo ima izuzetno malo učešće u strukturi poljoprivredne proizvodnje na području Opštine. Zadnjih godina povećavaju se površine pod malinjacima i jagodama,

Opština Kalesija. Pomoćnik načelnika za privredu i budžet Sulmin Herić navodi da je poslednjih godina primjetan neobrađen veliki dio poljoprivrednih površina u ovoj opštini. Mladi ljudi ne vide perspektivu na selu i u potrazi za boljim životom najčešće odlaze u gradove ili van granica BiH. Obradivo zemljište za koje se nekada naplaćivao zakup danas se nudi besplatno. Međutim, zbog nedostatka radne snage sve je manje onih koji i bez naknade žele obrađivati tuđe zemljište. Učešće na sajmu INTERAGRO 2023 vidi kroz zajedničko učešće više manjih opština sa područja Tuzlanskog kantona.

Domaćini predstavnicima A.D.”Grad” u opštini Osmaci bili su načelnik opštine Radan Sarić, zamjenik načelnika Zoran Riđošić i načelnik odjeljenja za privredu i finansije Miladin Vukićević. Prema njihovim riječima, poljoprivreda kao dominatna grana privrede na najnižem je nivou razvoja, kako zbog lošeg prirodnog zemljišta, tako i zbog još uvijek tradicionalnog načina obrade. Zbog manjeg broja privrednih subjekata iz oblasti agrara još uvijek ne mogu da povrde učešće na sajmu, ali će u svakom slučaju rukovodstvo opštine prisustvovati otvaranju istog.

A.D.”Grad” Bijeljina

Nebojsa Bunijevac

Recent Posts

A.D.”GRAD” BIJELJINA – OTVOREN MEĐUNARODNI SAJAM POLJOPRIVREDE U NOVOM SADU

Pod sloganom „Najbolje iz Vojvodine“, u Novom Sadu danas je otvoren 91. Međunarodni sajam poljoprivrede,…

2 dana ago

POSJETITE ŠTAND A.D.“GRAD“ BIJELJINA NA NOVOSADSKOM SAJMU

A.D.“Grad“ Bijeljina će se i ove godine predstaviti na Međunarodnom poljoprivrednom sajmu u Novom Sadu,…

3 dana ago

„INTERAGRO 2024“ predstavljen u Jablaničkom i Pčinjskom okrugu

Predstavnici A.D.“Grad“ Bijeljina Ratomir Draganić i Saša Jokić, a u saradnji sa Područnom privrednom komorom…

1 mjesec ago

A.D.”GRAD” BIJELJINA NA AGRO BELGRADE 2024

Danas je u Beogradu otvoren 5. međunarodni sajam voćarstva, povrtarstva i vinogradarstva pod nazivom „…

4 mjeseca ago

Od utorka počinje sa radom Stočna pijaca

Od utorka 28.11.2023.godine počinje sa radom Stočna pijaca u sklopu Agrotržnog centra ”Knez Ivo od…

6 mjeseci ago

INTERAGRO PREDSTAVLJEN NA MEĐUNARODNOM POLJOPRIVREDNOM SAJMU U ADANI

Međunarodni sajam poljoprivrede INTERAGRO po prvi put je predstavljen van granica Evrope, u jednom od…

6 mjeseci ago